Saffranskrans med mandelmassa recept

Saffranskrans med mandelmassa
Låt var och en bryta en bulle av den vackra saffranskransen! Inuti bullarna väntar en ljuvlig fyllning av mandelmassa och apelsin.
Annons
Saffranskrans med mandelmassa
Inuti bullarna väntar en härlig fyllning av mandelmassa och apelsin… Foto: Pontus Ferneman

Recept saffranskrans med mandelmassa

ca 23 bullar
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1 tsk konjak (kan uteslutas)
25 g jäst
2½ dl mjölk, knappt 37°
¾ dl strösocker
½ tsk stött kardemumma
2 krm salt
1 ägg
7½–8 dl vetemjöl special
125 g smör, mjukt

Annons

Fyllning
75 g smör, mjukt
100 g mandelmassa, riven
½ msk strösocker
rivet skal av 1 apelsin
½ msk pressad apelsinsaft

Pensling & garnering
1 ägg
3 msk smör
1 dl strösocker

Ugn 225°

 

Så här bakar du krans med saffran och mandelmassa 

1. Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev på 1 tsk konjak. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i mjölk och saffran.

Annons

2. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

3. Fyllning: Rör ihop ingredienserna.

4. Dela degen i 23 bitar. Tryck in en klick fyllning i varje. Nyp samman degen och rulla bitarna till bullar. Lägg bullarna som en ring med lite mellanrum mellan på plåt med bakplåtspapper. Placera en form med diam ca 8 cm (t ex en stor muffinsform) i mitten av ringen så att inte bullarna jäser ihop över hålet. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

5. Pensling & garnering: Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten till nedre delen av ugnen ca 10 min. Tag bort formen i mitten.

6. Smält smöret. Pensla bullarna med smöret och strö på socker.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons