Recept: Saffranssnurror med mandelmassa

Recept: Saffranssnurror med mandelmassa
Saffranssnurror och lussebullar – nu är det äntligen dags för årets mest efterlängtade bullbak!
Annons

Saffranssnurror med mandelmassa

Recept: Saffranssnurror med mandelmassa

40 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g, saffran, 2 kuvert
sockerbit
150 g smör
1 ägg
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
ägg
Garnering:
2 msk strösocker
2 tsk kanel
smält smör

Annons

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken och saffran till 37°, och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
2. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt, 40 minuter.
3. Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 50×25 cm, och bred på fyllning. Rulla ihop och skär i bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
5. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda strax under mitten i ugnen, ca 8 minuter.
7. Vid servering: Blanda socker och kanel. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker- och kanelblandningen.

Tips!

Det går bra att göra vanliga lussebullar utan fyllning av degen till saffranssnurrorna.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Saffransmuffins med kokos

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons