Våra saftiga och godaste lussekatter recept

Lussebullar
Saffran är julkryddan nummer ett och vad är väl godare än en nygräddad lussebulle med russin?
Annons
Lussebullar
Hemligheten med saftiga lussekatter? Generöst med smör! Foto: Pontus Ferneman

Recept saftiga lussebullar

ca 50 st
0,5–1 g saffran (1–2 kuvert)
1 sockerbit
1–11/2 tsk konjak (ev)
50 g jäst
4½ dl mjölk, kall
1 litet ägg
2 dl strösocker
13–14 dl vetemjöl
175 g smör, mjukt
3/4 tsk salt
1 dl russin

Annons

Pensling
1 ägg
1 msk vatten

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev på lite konjak. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt saffransblandningen, ägg, socker och det mesta av mjölet.

2. Klicka i smöret. Arbeta degen väl. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk i ca 2 tim.

3. Forma till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ner russinen i bullarna. Låt jäsa under duk ca 30 min.

4. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min.

5. Pensling: Vispa upp ägget lätt för hand och blanda med vattnet. Pensla bullarna med blandningen direkt när de kommit ut ur ugnen.

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons