Skånsk äggakaga med lingon och bacon recept

Skånsk äggakaga
Skäm bort dig själv med god mat! Med enkla medel kan du laga härliga rätter som har det där lilla extra. Testa skånsk äggakaga med knaperstekt bacon!
Annons
Skånsk äggakaga
Snabbt och lätt fixar du god mat till dig själv! Foto: Pontus Ferneman

Recept skånsk äggakaga med bacon

Hemligheten i en riktigt god äggakaga är sockret, det lärde sig vår matredaktör Britt Mari vid ett besök på Kulturens Östarp utanför Lund. Sedan dess gör hon aldrig äggakaga utan socker. Men det går såklart att utesluta.

Annons

1 portion

2 små ägg
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk strösocker
smör till stekning

Tillbehör
150 g bacon
2 msk rårörda lingon el
lingonsylt

Annons

Garnering
gräslök

 

Gör så här

1. Vispa ägg, mjöl, mjölk, salt och socker till en jämn smet.

2. Värm ett litet stekjärn, ca 18 cm i diam, på högsta värme och lägg i en klick smör. När smöret är nötbrunt häller du i smeten och sänker värmen till hälften.

3. Rör sakta i smeten med en träslev och lossa sjok från botten så att det brynta hamnar mitt i smeten (som blir mer och mer marmorerad). Låt kanterna vara, de ska bli stöd.

4. När smeten är krämig över hela ytan trycker du in kanterna mot mitten.

5. Vänd upp äggakagan på ett vattensköljt grytlock. Höj värmen igen och lägg en smörklick i stekpannan. Låt äggakagan glida ner i pannan igen. Stek ytterligare någon min.

Annons

6. Stek baconet knaprigt.

7. Servera äggakagan med bacon och lingon. Strö över gräslök.

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Raggmunk med rimmat fläsk

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons