Smördegsinbakad lax med örtsås och pressad potatis

Smördegsinbakad lax med örtsås och pressad potatis
Lättlagad lyx i form av inbakad lax i smördegspaket, serverad med örtsås och kokt pressad potatis
Annons

Recept: Smördegsinbakad lax med örtsås och pressad potatis

Recept: Smördegsinbakad lax med örtsås och pressad potatis

4 portioner
700 g laxfilé
1 förp kyld smördeg, ca 400 g
salt, peppar
1 knippa persilja
1 knippa dill
2 äggulor
Tillbehör:
örtsås, se recept
kokt pressad potatis

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Dela laxfilén i två lika stora bitar. Skär till en bit smördeg som är lite större än laxbiten, och lägg över på plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg på en laxbit på smördegen och krydda med salt och peppar. 4. Skölj och hacka persilja och dill. Blanda dill och persilja i en skål, och strö över laxen. Lägg på den andra laxbiten. Salta och peppra.
4. Kavla ut resten av smördegen och lägg över laxen. Tryck till kanten runt om på smördegspaketet. Vispa upp äggulorna och pensla smördegen med äggen.
5. Tillaga i ugnen tills smördegen fått fin färg och laxen är klar, 10–15 minuter. Servera med örtsås och kokt pressad potatis.

Örtsås

4 portioner: Blanda 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 msk rivet citronskal och 3 msk hackade örter (dill och persilja). Smaka av med salt och svartpeppar.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons