Smördegsinbakad lax med spenat och citronsås recept

Smördegsinbakad lax
Härligt saftig festrätt med lax, spenat och färskost i frasigt smördegspaket. Servera med kokt potatis och mild citronsås.
Annons
Smördegsinbakad lax
Lyxig lax i frasigt smördegspaket – wow så gott! Foto: Ulf Svensson

Recept smördegsinbakad lax med citronsås

6 portioner
1,4 kg hel laxfilé
salt och vitpeppar
2 rullar färsk smördeg à 250 g
1 ägg
2 msk hackad dill

Fyllning
200 g fryst och tinad bladspenat
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
1/3 knippe dill
1/3 knippe gräslök
200 g färskost, t ex philadelphiaost

Annons

Citronsås
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
2 tsk rivet citronskal
1 msk pressad citronsaft

Servering
färskpotatis
sallad
citron

Ugn 200°

 

Så här lagar du smördegsinbakad lax med citronsås

1. Ta bort skinnet på laxfilén. Dela filén mitt itu. Ta bort ev ben i fisken.

Annons

2.  Fyllning: Stek spenaten i smör så vätskan försvinner, pressa över vitlök och salta och peppra lätt. Låt svalna. Hacka dill och gräslök och spenaten fint för hand eller i matberedare med kniv. Blanda hacket med färskosten.

3. Rulla ut en smördegsrulle på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bit lax, salta och peppra. Bred på fyllningen och lägg på den andra halvan. Täck med resten av smördegen och vik och nyp ihop kanterna till ett paket.

4. Gör små snitt i smördegen så vätska kan dunsta. Pensla paketet med uppvispat ägg och strö över dill. Grädda i ugn ca 35 min till fin färg.

5. Sås: Koka upp vatten, buljongtärning, grädde och mjöl under omrörning. Smaksätt med citronskal och saft, salt och peppar. Låt sjuda 3 min.

6. Servera laxen med kokt färskpotatis, sallad, citronklyftor och citronsås.

 

Räkgratinerad lax

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons