Smördegspaj med lök recept

Smördegspaj med lök recept
Med en rulle färdig smördeg, massor av stekt lök och västerbottensost gör du snabbt och lätt en festlig paj till advent, eller varför inte uppesittarkvällen?
Annons
Smördegspaj med lök
Den här lökpajen svänger du snabbt ihop med färdig smördeg. Foto: Olof Abrahamsson

Recept smördegspaj med lök

6 personer
5 gula lökar
50 g smör
1 msk strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad färsk timjan
salt och peppar
1 rulle kyld smördeg, 250 g
200 g färskost
2 dl riven västerbottensost

Annons

Garnering:
färsk timjan

Ugn 225°

 

Så här gör du smördegspaj med lök

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala, dela och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i en stekpanna med smör.

3. Tillsätt socker, sirap, vinäger, timjan, salt och peppar; fräs tills löken är karamelliserad.

4. Rulla ut smördegen och lägg den i en pajform, gärna med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Tryck ner degen i formen och skär bort deg som hänger över kanten. Nagga degen och grädda mitt i ugnen, 10 minuter.

5. Rör ihop färskost och ost och bred över smördegen. Grädda ca 10 minuter till.

6. Vid servering: Fördela löken ovanpå och garnera med timjan.

Recept: Kerstin Svensson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons