Sockerkaka med brynt smör

Sockerkaka med brynt smör
En klassisk sockerkaka som blir extra god då den får smak av brynt smör och massor av fräsch citron.
Annons
Sockerkaka med brynt smör
Foto: Olof Abrahamsson

Sockerkaka med brynt smör

ca 10 bitar
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 citron, gärna ekologisk, finrivet skal + 2 msk pressad citronsaft
Glasyr:
2 msk mjölk
20 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Bryn smöret i en kastrull. Vispa lite lätt i smöret under tiden. Smöret ska vara ljusbrunt och dofta nötigt.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och vänd ner i äggsmeten tillsammans med det brynta smöret (bottensatsen ska inte tillsättas), citronskal och citronsaft.
4. Häll smeten i en välsmord form som rymmer 11/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
5. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan den stjälps upp.
6. Glasyr: Värm mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en glansig glasyr. Häll glasyren över kakan.

Recept: Kerstin Svensson

Läs också:

Sockerkaka med hallon och rosa glasyr

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons