Tomatsoppa med vitlök och basilika recept

Tomatsoppa
Tomatsoppa är väldigt gott i all sin enkelhet och rostar man tomaterna länge i låg temperatur ger de soppan en fantastisk smak! De rostade tomaterna kan även serveras som ett läckert tillbehör till andra rätter.
Annons
Tomatsoppa
Toppa tomatsoppan med rotfrukschips! Foto: Anders Norrsell

Recept tomatsoppa med vitlök och basilika

4 portioner

Rostade tomater
500 g tomater i olika färger och storlekar
4 vitlöksklyftor
1 dl grovt hackad basilika
1 1/2 dl olivolja + olja att täcka 1 1/2 tsk salt

Annons

Tomatsoppa
2 dl rostade tomater med örter och vitlök (se ovan)
2 burkar hela körsbärs tomater
salt och svartpeppar

Annons

Topping
rotfruktschips
basilikablad

Ugn 100°

 

Så här gör du tomatsoppa

1. Rostade tomater: Dela tomaterna och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Lägg klyftorna på plåten med tomaterna. Lägg på basilika och ringla över 1 1/2 dl olja. Strö över salt.

Annons

2. Rosta tomaterna i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 tim. Tomaterna ska vara mjuka, men de får inte gå sönder.

3. Lägg tomater, vitlök och örter i rena glasburkar med tätslutande lock. Häll över olja så att det täcker vid förvaring.

4. Tomatsoppa: Mät upp och passera de rostade tomaterna med vitlök, basilika och olja genom en sil. Blanda körsbärstomater och de passerade tomaterna i en kastrull, värm och mixa slätt. Salta och peppra.

5. Toppa med rotfruktschips och basilika vid servering.

TIPS! När man mixar soppan kan den ibland bli lite bitter eftersom det bittra sitter i tomatkärnorna. Om du vill undvika detta så kan du ta bort kärnorna före ugnsrostningen. Eller bara mixa lite lätt (men då blir soppan inte lika slät).

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons