Tyska franzbrötchen – vetebullar med äpple och mandelmassa recept

Tyska franzbrötchen
Nu blir det andra bullar! Våra vänner i Tyskland bjuder på läckra vetebullar med mumsig fyllning. Smör, kanel, äpple och mandelmassa – de här bullarna innehåller mycket gott!
Annons
Tyska franzbrötchen
Följ de enkla stegen så kan du också baka som ett proffs! Foto: Pontus Ferneman

Recept tyska franzbrötchen – vetebullar med äpple och mandelmassa

ca 24 st

75 g smör
2 dl mjölk
7–8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg

Fyllning
125 g smör, mjukt
1 msk mald kanel
½ dl strösocker
2 msk blå vallmofrön
150 g mandelmassa, riven
1 litet äpple, rivet

Annons

Garnering
1–2 msk smör
strösocker

Ugn 200°
Så här gör du tyska franzbrötchen

1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken.

2. Blanda mjöl, torrjäst, socker och salt i en bunke. Häll i det ljumma degspadet. Tillsätt ägg och arbeta samman till en deg. Låt jäsa under bakduk 40–60 min.

3. Fyllning: Rör ihop ingredienserna.

4. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till en rektangel à 20×45 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman från långsidan. Skär varje längd i 12 bitar och lägg med den släta sidan uppåt (inte snittytan uppåt alltså) på plåtar. Tryck till på mitten av den släta sidan med skaftet av t ex en trägaffel. Grädda bullarna i mitten av ugnen 10–15 min.

5. Garnering: Pensla med smält smör och doppa i socker.

 

Äppelbullar med mandelmassa

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons