Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Ugnstekt kyckling med gräddås
Här ska du stycka kycklingen i lår, rygg och vingar, men ha bröstbenet kvar vid bröstfiléerna som ska sitta ihop. Lite pyssligt, men så gott!
Annons
Ugnstekt kyckling med gräddås
Foto: Olof Abrahamsson

Ugnsstekt kyckling med gräddsås

4 portioner
1 stor kyckling, ca 1,5 kg
1 hel vitlök
1/2 dl färsk rosmarin och timjan
salt, peppar
2 msk smör
2 msk olivolja
2 äpplen
Gräddsås:
1 dl av skyn från formen
2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 msk kycklingfond
Tillbehör:
800 g potatis
300 g morötter
2 msk olivolja
1 purjolök

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Stycka kycklingen genom att skära av vingarna och låren nära bröstfiléerna. Skär igenom nyckelbenet och ta loss hela bröstpartiet. Dela klubban i lår och ben. Alla delar ska tillagas.
3. Dela hela vitlöken på mitten.
4. Krydda kycklingen med salt och peppar, och bryn kyckling och vitlök, och örter i en stekpanna med smör och olja.
5. Lägg över allt i en ugnsform. Lägg i delade äpplen. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen vid benet är 80°. Det tar ca 20 minuter. Ös kycklingen ett par gånger. Låt vila i 10 minuter innan den skärs upp.
6. Gräddsås: Koka upp sky, grädde, vatten och fond. Smaka av med salt och peppar.
7. Skala potatis och morötter och skiva dem tunt. Stek alltsammans tills det är mjukt och fått lite färg i en stekpanna med olja. Skölj och skiva purjolöken och låt den steka med på slutet. Krydda med salt och peppar.
8. Vid servering: Lägg upp på et stort fat eller på en skärbräda och servera med gräddsås.

Recept: Kerstin Svensson

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons