Recept: Ugnsstekt laxsida med sweet chilisås

ecept: Ugnsstekt laxsida med sweet chilisås
Lättlagad bjudrätt som är precis lika god som den ser ut!
Annons
Ugnsstekt laxsida med sweet chilisås

Laxsida i ugn är smart lat helgmat. Lagar sig själv i ugnen. Foto: Anders Norrsell

Ugnsstekt laxsida med sweet chili-glaze

4 portioner
1 kg hel laxsida med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Glaze:
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
30 g färsk ingefära
2 dl sweet chilisås
1½ dl teriyakisås
½ dl hackad koriander
½ dl hackad persilja
1 lime, rivet skal och pressad saft
Garnering:
1 lime
1 citron
rostade sesamfrön
flingsalt
koriander
Tillbehör:
stekt ris, se recept
stekt grön sparris eller annan grönsak

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Putsa laxen och krydda den med salt och peppar. Lägg över laxen på en plåt med bakplåtspapper.
3. Glaze: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva ingefäran tunt. Mixa chili, vitlök, ingefära, sweet chilisås, teriyakisås, koriander, persilja, limeskal och limesaft, gärna med en stavmixer.
4. Fördela hälften av glazen över laxen, och tillaga strax under mitten i ugnen tills laxen har en temperatur på ca 52°.
5. Bred på resten av glazen och garnera med citron- och limeskivor, rostade sesamfrön, flingsalt och koriander.
6. Servera med stekt ris och stekt eller kokt grön sparris.

Stekt ris

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna lite. Eller ta överblivet kallt ris. Hetta upp 1–2 msk olja i en stekpanna och stek riset under omrörning så att det blir fluffigt och får lite stekyta. I slutet av stekningen, knäck ner 2 ägg i riset och fortsätt att röra så att äggen steks i riset.

Annons

Recept: Bitte E:son Forsberg

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons