Vaniljfyllda bullar med smör och kanel recept

Vaniljfyllda åttor
Imponerande vackra och supergoda blir bullarna om du fyller dem med kanel, smör och vaniljkräm och bakar ut dem som åttor. Nästan som på kondis!
Annons
Vaniljfyllda åttor
Forma bullarna till åttor och fyll med vaniljkräm, Foto: Pontus Ferneman

Recept vaniljfyllda bullar med smör och kanel

ca 34 st
¾ pkt jäst (37,5 g)
4 dl mjölk, rumstemp
1 dl strösocker
1 ägg
ev ½ tsk stött kardemumma
11–12 dl vetemjöl
150 g smör, mjukt
½ tsk salt

Fyllning
225 g smör, mjukt
1½ dl strösocker
2 msk mald kanel

Annons

Pensling & garnering
1 ägg
3–4 dl vaniljkräm, typ kallrörd marsan
florsocker

Ugn 225°

 

Se film på hur du bakar vaniljfyllda bullar med smör och kanel

Så här bakar du vaniljfyllda bullar med smör och kanel

1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den i mjölken.

2. Tillsätt socker, ägg och ev kardemumma. Tag i det mesta av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret.

Annons

3. Arbeta degen smidig och blank. Tag i saltet och arbeta degen ytterligare någon minut. Låt jäsa under duk, ca 1½ timme.

4. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till ca 45×20 cm. Bred på fyllningen.

5. Vik degen dubbel från kortsidan. Kavla till den lätt. Skär i ca 22 cm långa remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och forma till ”åttor”. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

6. Pensling & garnering: Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg.

7. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse. Spritsa krämen i mitten på ”öglorna”. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.

8. Sikta florsocker över bullarna när de svalnat.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons