Världens godaste lussekatter recept

Lätta och luftiga blir lussebullarna med både jäst och bakpulver i degen.
Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att baka lussebullar! Prova vårt recept på lätta och luftiga lussekatter med ljuvlig smak och gyllene färg av saffran. De kommer garanterat att bli uppskattade!
Annons
Lussekatter
Lätta och luftiga blir lussebullarna med både jäst och bakpulver i degen. Foto: Pontus Ferneman

Recept lussekatter

35 – 40 stycken
1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
½ msk konjak (kan uteslutas)
2½ dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
½ tsk stött kardemumma
1 1/4 dl strösocker
10–11 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g smör, mjukt
¾ tsk salt

Annons

Pensling & garnering
ca ¾ dl russin
1 ägg
1 msk vatten

Ugn 250°

 

Så här gör du lussekatter

1. Stöt saffranskornen med sockerbiten i en mortel. Häll ev på konjak. Värm mjölken till knappt 37°. Smula ner jästen i en bunke. Lös den i mjölk och saffran.

2. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, det mesta av mjölet och bakpulver. Blanda samman. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig och blank, tillsätt ev mer mjöl. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut. Låt degen vila övertäckt i kylen ca 45 min.

3. Forma olika sorters lussekatter av degen på mjölat bakbord. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, i minst 1½ timme.

4. Lägg gärna russinen i ljummet vatten ½ timme före användning. Tryck in russin i bullarna. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min.

5. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg blandat med vatten, direkt de kommit ur ugnen så blir de blanka och fina.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons