Ljuvliga kardemummakransar med smörfyllning

Kardemummakrans recept
Nästan som wienerkransar smakar de här vetekransarna med mycket smör och kardemumma. Extra fin form får de tack vare ett smart tips.
Annons
Kardemummakrans
Härligt saftig vetekrans med mycket kardemumma! Foto: Erik Karlsson

Recept krans med kardemumma

2 kransar

50 g jäst
2 dl gräddmjölk (1 dl grädde + 1 dl mjölk)
100 g smör, mjukt
2 ägg
4 msk strösocker
1 tsk nystött kardemumma
8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning
200 g smör, mjukt
1 msk nystött kardemumma
2 dl strösocker

Annons

Pensling & garnering
1 ägg
50 g flagad mandel
Ugn 200°

Annons

 

Så här bakar du kardemummakransar

1. Smula jästen i en bunke. Häll över den kalla gräddmjölken och rör ut jästen i den. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta degen med degkrokar ca 8 min. Tillsätt salt och arbeta degen lite till. Täck med bakduk och låt degen jäsa 1 tim.

2.  Fyllning: Blanda ingredienserna.

3. Stjälp upp och arbeta igenom degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor, 25×50 cm. Bred på fyllning och rulla ihop degplattorna från långsidan.

4. Forma längderna till ringar och lägg dem i smorda formar, 24 cm i diam. Sätt en stadig muffinsform i mitten så att inte kransen jäser ihop. Klipp flikar i rullarna och vik upp varannan flik åt höger, varannan åt vänster. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

Annons

5. Grädda längst ner i ugnen ca 20 min. Täck ev över mot slutet.

Läs mer:

Kardemummakrans
Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons