Örtdoftande vitlöksbröd

recept-vitloksbrod-puff
Fyll kuvertbröden med örter, smör och vitlök. Resultatet blir ett fantastiskt gott bröd med massor av smak. Passar perfekt till soppa eller på buffébordet.
Annons
recept-vitloksbrod
Att baka sitt eget vitlöksbröd bli ljuvligt gott. Bild: Pontus Ferneman

Recept lättbakat vitlöksbröd

ca 30 st

8  ½– 9 dl vetemjöl

100 g smör

½ msk strösocker

3/4 tsk salt

25 g jäst

3  ½ dl mjölk, kall

1 ägg

Örtfyllning

75 g smör

½ –1 vitlöksklyfta

2  ½ dl hackade färska örter, t ex timjan, mejram & persilja

Annons

flingsalt

Pensling

1 ägg

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Blanda vetemjöl (8   ½ dl) med smör, socker och salt till en smulig deg.

2. Lös jästen i mjölken och tillsätt ägget. Rör ner det i den smuliga degen. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1½ timme.

3. Örtfyllning: Bryn smöret lätt. Ta från värmen och rör i riven eller pressad vitlök. Låt svalna. Blanda i örterna.

4. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 45×20 cm. Bred på fyllningen. Strö på flingsalt, mängd efter smak. Rulla samman och platta till. Skär varje längd i 15 bitar. Lägg bitarna med skarven neråt på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 min.

5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min.

Baka också:

Baka_Paskbrod

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons