Mjuk zebrakaka med citron och lakrits recept

Zebrakaka med lakrits och citron
Läckert randigt mönster får den här mjuka kakan när du varvar ljus smet med smak av citron och mörk smet som smakar lakrits i sockerkaksformen.
Annons
Zebrakaka med lakrits och citron
När du skär upp kakan är den läckert randig inuti! Foto: Pontus Ferneman

Recept zebrakaka med citron & lakrits

ca 12 bitar
5 ägg
3½ dl strösocker
5½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl solrosolja
2 dl mjölk
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
½ msk pressad citronsaft
3/4 dl kakao
2–3 tsk lakritspulver
ev svart hushållsfärg

Annons

Ugn 175°

 

Se video på hur du bakar zebrakakan

Så här bakar du mjuk zebrakaka med citron och lakrits

1. Vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i smeten, växelvis med att olja och mjölk vänds i.

3. Dela upp smeten i två skålar. Blanda 1/2 dl vetemjöl, rivet citronskal och citronsaft i den ena. Blanda kakao, lakritspulver och ev svart färg i den andra.

4. Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad form (ca 24 cm i diam) gärna med löstagbar botten. Börja med att hälla lite av den ljusa smeten i mitten av botten på formen. Låt den rinna ut lite och häll sedan på lite av den mörka smeten i mitten av den ljusa smeten. Fortsätt varva ljus och mörk smet tills all smet är slut.

5. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons