Rimmad oxbringa 
med krämigt rotmos

Rimmad oxbringa 
med krämigt rotmos
Rimmad oxbringa med krämigt rotmos är en riktigt klassiker. Här får du receptet som gör det möjligt att servera både vällagat och välsmakande.
Annons
rimmad-oxbringa-med-rotmos-och-pepparrot
Rimmad oxbringa serveras såklart med ett krämigt rotmos som får fin, fyllig smak av buljongen från kokningen.

Rimmad oxbringa med rotmos – recept

Satsa på en klassiker till middag. Perfekt att avnjuta både en vardag och till helgen!

• 4 pers • 1 tim 30 min

800-1 000 g oxbringa
2 morötter
1 palsternacka
ca 50 g rotselleri
10 cm purjolök
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn

Annons

Rotmos
500–700 g kålrot
3 morötter
4–6 potatisar
2 msk smör
salt och malen vitpeppar
buljong från kokning av bringan

Sås
½ liter buljong från kokning av bringan
2 dl grädde
1-2 tsk majsstärkelse
2 msk riven färsk pepparrot

Garnering
riven pepparrot
finhackad persilja

1. Skala rotfrukter och lök och skär i mindre bitar. Lägg ner i en kastrull ihop med oxbringan och kryddor. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av. Lägg på ett lock, låt bringan småputtra tills den känns mör, ca 1 1/2 timme.
2. Rotmos: Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Lägg morötter och kålrot i en kastrull och häll på buljong/spad från den färdiga bringan så att det täcker. Låt koka i ca 30 minuter. Lägg därefter i potatisen och koka i ytterligare ca 15 minuter. Häll av, men spara, kokvattnet.
3. Mosa rotfrukterna med en potatisstöt ihop med smöret. Tillsätt lite av kokvattnet om moset blir för stabbigt. Smaka av med salt och peppar.
4. Sås: Koka buljongen tills hälften återstår. Häll på grädden och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av såsen med nyriven färsk pepparrot, salt och peppar.
5. Lägg upp oxbringa, rotmos och sås på varma tallrikar. Garnera med pepparrot och persilja.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons