Rostad tomatsoppa med smörstekt salvia

Rostad tomatsoppa med smörstekt salvia
Tomater, tomater, tomater! Både gott och nyttigt. Smörstekt salvia och pinjenötter på toppen smakar ljuvligt på denna soppa!
Annons
En smakrik och matig tomatsoppa med smörstekt salvia. Foto: Sophie Håkansson

Recept: Rostad tomatsoppa med smörstekt salvia

Portioner: 5 pers
Tid: 50 min

  •  1 kg körsbärstomater
  • 4 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 4 msk olivolja
  • 4½ dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1½ tsk oregano, torkad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung, flytande

Smörstekt salvia

Annons
  • 2 msk smör
  • 12 salviablad

Garnering

  • 40 g pinjenötter

Så här lagar du rostad tomatsoppa med salvia:

  1. Sätt ugnen på 225° varmluftsugn.
  2. Skölj tomaterna och dela på mitten, lägg i en ugnsfast form. Lägg hackad vitlök och lök i formen, häll på olivoljan.
  3. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills tomaterna fått lite färg.
  4. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull, tillsätt de rostade tomaterna, löken samt oregano. Låt det koka ihop i 15 minuter.
  5. Mixa slätt med stavmixer och smaka av med salt, peppar och honung.
  6. Smörstekt salvia: Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i salviabladen och låt steka någon minut på båda sidorna så att de blir stela och frasiga. Låt dem rinna av på hushållspapper på en tallrik.
  7. Rosta pinjenötterna i varm stekpanna några minuter tills de fått färg.
  8. Vid servering: Hetta upp soppan, fördela i djupa tallrikar, strö över salvia och pinjenötter.

Av Louise Bondebjer

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons