Så fixar du lördagsmyset utan el under Earth hour

Så fixar du lördagsmyset utan el under Earth hour
För miljöns skull uppmanas alla att hålla släckt en timme på lördagskvällen. Så här fixar du lördagsmyset helt utan elektricitet.
Annons

På den årliga Earth hour uppmanas vi att släcka alla lampor och all elektronik under en timme för att bli mera uppmärksamma på klimatet.

Bild: IBL

Men hur gör man om man vill ordna lite gott lördagsmys utan att använda ugn eller frys? Lugn, vi hjälper dig.

Här är fyra snacks som inte behöver elektricitet:

1. Chokladbollar

Chokladbollar är en gammal klassiker som fortfarande är lika omtyckt av både stor och liten. Chokladbollar är idealisk Earth hour-godis eftersom man lätt slänger ihop smeten utan att behöva någon el. Ett extra plus för att barnbarnen kan hjälpa till!

Annons

Vill du ha ett alternativ till klassikern, testa det här receptet:

2. Fruktsallad

Få saker är så goda och snabbfixade som en härligt fruktsallad. Köp hem alla dina älsklingsfrukter och hacka upp dem i skenet av ett stearinljus. Toppa salladen med exempelvis turskisk yoghurt, hackade valnötter och lite flytande honung. Eller ät den precis som den är!

Prova detta smarriga recept med saffran:

3. Dippsåser och röror

Ingen lördag utan snacks! Chipsen blir som bekant alltid godare om man har en god dippsås till, så varför inte göra en egen? Använd gräddfil som bas och smaksätt med dina favoritkryddor. Klart att dippa! Gillar du inte chips går det så klart lika bra att skära upp morötter, gurka, blomkål och andra grönsaker till dippen.

Foto: IBL Bildbyrå

Känner du för något lite mer matigt på lördagskvällen föreslår vi i stället hemlagad aioli och guacamole som du äter tillsammans med färska räkor och ett gott bröd. Oslagbart!

4. Tapas

Plockmat är ju så gott! Varför inte bjuda in dina vänner till ett äkta Earth hour-mingel med hemgjorda, kalla tapas? Linda parmaskinka runt lite honungsmelon, köp hem färdig olivröra och lägg upp på små kex, skär upp ett gott bröd och gör ett härligt vitlökssmör till. Varför inte toppa tapasbordet med tortillastubbar med två olika röror? Mums!

Foto: IBL Bildbyrå

Vad är Earth hour?

  • 2017 inträffar Earth hour lördagen den 25 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.
  • Earth hour inrättades av Världsnaturfonden, WWF, och några lokala aktörer i Australien 2007. Året efter blev det en global rörelse – WWF kallar det för världens största miljömanifestation.
  • Syftet med Earth hour är att skicka en signal till världens makthavare om att ta frågan om klimathotet och global rättvisa på allvar.
  • I det större perspektivet vill WWF också inspirera oss att få klimatsmartare vanor, genom att uppmärksamma förnybar energi och hur maten vi äter och sakerna vi köper påverkar människor och miljö på andra sidan jorden.
  • Några exempel på hur man själv kan delta i Earth hour är att släcka ner all belysning och tända ljus i stället (bivaxljus är mest miljövänligt, paraffinljus mest miljöovänligt), bjuda in vänner och bekanta på mörkerfest och fira med klimatsmart, vegetarisk mat, ha en stund för sig själv med meditation och eftertanke eller helt enkelt samla familjen runt ett sällskapsspel i stället för tv:n.

Källor: WWF, Wikipedia

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons