Saffransbutterkaka med mandelmassa i långpanna recept

Saffransbutterkaka med mandelmassa
Fantastiskt god butterkaka med ljuvlig smak av saffran och mandelmassa.
Annons
Saffransbutterkaka med mandelmassa
Så saftig och god saffransbutterkaka som du bakar i långpanna. Foto: Pontus Ferneman

Recept saffransbutterkaka med mandelmassa i långpanna

20 stora bullar
25 g jäst
3½ dl mjölk, rumstemp
1 påse saffran (½ g)
3/4 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
10–11 dl vetemjöl
125 g smör, mjukt
½ tsk salt

Annons

Fyllning
200 g smör, mjukt
2 msk rörsocker
ca 400 g mandelmassa

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 200°

 

Så här gör du saffransbutterkaka

1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, kardemumma, socker, ägg och lite mer än hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet i slutet av bearbetningen. Arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under duk i 1–1½ tim.

2. Fyllning: Rör smör och socker slätt. Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×35 cm. Bred smörfyllningen på degen och riv över mandelmassan. Rulla samman.

3. Dela i 20 bitar. Lägg dem i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper. Låt jäsa under duk i 30–40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min.

 

Läs också: 

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons