Toscatoppad saffranskaka

Toscatoppad saffranskaka
Lussefika med ljuvlig saffranskaka toppad med ett täcke av kokostosca. Lättbakat och saftigt gott!
Annons
Fira ljusdrottningen med mumsig saffranskaka.
Mumsig saffranskaka.

Saffransdoftande kokostosca

10 bitar
Tid: 20 min + 40 min i ugn

150 g margarin eller smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 pkt saffran + 1 sockerbit
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl vatten

Annons

Kokostosca:
2 dl kokos
3/4 dl strösocker
50 g margarin eller smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

1. Rör ihop margarin och socker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget.

2. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Blanda saffran, mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vetemjölsblandningen, citronskal och vatten till äggsmeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad rund form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 30 min.

4. Lägg kokos, socker, margarin, mjöl och mjölk i en kastrull. Hetta upp utan att koka. Bred ut kokostoscan över kakan när den gräddats.

5. Grädda i övre delen av ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills smeten fått färg. Låt svalna något i formen och vänd sedan upp på sockrat bakplåtspapper. Vänd kakan så att kokostoscan är överst då den svalnat helt.

AV KRISTINA ERIKSSON
FOTO: MARTIN SKREDSVIK

Lussebullar.
De gyllengula lussebullarna påverkar dig på fler sätt än du tror.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons