Saftig saffransbutterkaka i långpanna recept

Saftig butterkaka med saffran i långpanna
Den här saftiga butterkakan i långpanna med smak av saffran går garanterat hem till glöggmyset!
Annons
Saffransbutterkaka i långpanna
Bara att bryta en bit eller två… Foto: Pontus Ferneman

Recept saftig saffransbutterkaka i långpanna

15 bitar
1 kuvert saffran (1/2 g) + 1 sockerbit
½ pkt jäst
3 dl rumstemp mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
2 krm stött kardemumma
1 ägg
9–10 dl vetemjöl
150 g mjukt smör

Annons

Fyllning
175 g smör
250 g riven mandelmassa
1 dl russin
1 rivet äpple

Pensling
ägg

Glasyr
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Ugn 200 °

 

Gör så här

1. Mortla saffranen tillsammans med en sockerbit. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, salt, socker, kardemumma, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret.

Annons

2. Tillsätt resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 1–1½ tim.

3. Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×30 cm. Rör ihop smör och mandelmassa. Bred det på degen. Strö på russin och äpple. Rulla samman.

4. Skär rullen i 15 bitar och fördela dem med snittytan uppåt i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Garnera butterkakan med glasyr.

 

Köptips från Hemmets matredaktör: långpanna med lock!

Långpanna Clas Ohlson

Det är bra att ha långpannor i olika storlekar, och den här med lock från Clas Ohlson är särskilt bra att ha när du ska frakta runt kakorna. Läs mer och köp här.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons