Saftiga lussekatter – recept

Saftiga lussekatter – recept
Nu är det äntligen säsong för lussekatter! Vi löser saffranet i lite sprit för att får ut så mycket smak som möjligt. Efterlängtat gott och superkul att baka!
Annons
Baka härligt mjuka lussekatter med saffran i degen.
Äntligen dags för lussekatter! Foto: Olof Abrahamsson

Lussekatter – recept

24 st
2 timmar 30 minuter

Ingredienser
8–9 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 pkt saffran 0,5 g
3/4 dl socker
1 msk konjak el valfritt brännvin
30 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
ägg till pensling

Annons

Garnering
russin

Gör så här
1. Smula samman 8 dl vetemjöl med det kalla smöret i en bunke.
2. Mortla saffran med lite av sockret och lös upp det i konjaken. Låt dra en stund.
3. Rör ut jästen med lite av den kalla mjölken i en annan bunke. Tillsätt resten av mjölken, saffranlösningen och resterande socker.
4. Arbeta in mjölblandningen i vätskan lite i taget tills det blir en smidig deg. Jäs övertäckt i ca 1 1/2 timme.
5. Ta upp degen och arbeta lätt samman. Baka ut till lussekatter, lägg på bakpappersklädd plåt och sätt i russin.
6. Jäs under bakduk tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250˚ i 5–7 minuter tills både lussekatterna har fått fin färg och känns lätta.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons