Saftiga saffransbullar med mandel och pistagenötter

saftiga saffransbullar
Underbart goda – och vackra – saffransbullar som du gör med mandel- och pistagefyllning.
Annons
saftiga saffransbullar
Saftiga saffransbullar med mandel- och pistagefyllning.

Saftiga saffransbullar – recept

● ca 45 st

4 dl mjölk
1 dl kesella
50 g jäst för söta degar
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
1 ägg
1 kuvert saffran, 0,5 g
½ tsk salt
14–15 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
3 msk mjölk
1 finriven bittermandel
ett par droppar grön hushållsfärg
150 g smör eller margarin
½ dl finhackad sötmandel
½ dl finhackad pistagemandel

Annons

Pensling och garnering
1 ägg
hackad pistagemandel

Dessutom behövs
stora bullformar

1. Börja med att röra smör eller margarin och socker vitt och poröst.
2. Värm mjölk och kesella till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen och ägg. Stöt saffranet tillsammans med saltet till ett fint pulver och tillsätt i degvätskan.
4. Tillsätt 10 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men lös fördeg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i ca 40 minuter.
5. Medan degen vilar förbereds fyllningen. Riv mandelmassan och tillsätt mjölken lite i taget till en slät massa. Tillsätt finriven bittermandel och hushållsfärg. Rör samman.
6. Tillsätt resterande matfettsblandning i degen. Blanda ner det sparade vetemjölet, eller så mycket att degen blir blank och smidig då den den arbetats samman.
7. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär, ca 40×60 cm. Bre ut matfettet jämnt längsmed halva degen. Bre därefter över mandelfyllningen och strö sist över de finhackade mandlarna.
8. Vik degen dubbel genom att vika över deghalvan utan fyllning. Sporra upp i smala remsor och tvinna samman dessa till knutar.
9. Lägg bullarna i bakformar och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
10. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite hackad pistagemandel. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons