Saftigt långpannebröd med morötter recept

Saftigt långpannebröd
Snabbt, praktiskt och gott! Morötterna gör långpannebrödet extra saftigt.
Annons
Saftigt långpannebröd
Servera ljummet med massor av lagrad ost och din favoritmarmelad! Foto: Erik Karlsson

Recept saftigt långpannebröd med morötter

28 rutor
5 dl mjölk el vatten
50 g jäst (blå kronjäst)
½ dl rapsolja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
½ dl solrosfrön
4 dl vetemjöl special
ca 9 dl dinkelmjöl fullkorn

Annons

Pensling
1 äggvita
2–3 msk solrosfrön

Ugn 225°

 

Så gör du saftigt långpannebröd med morötter

1. Värm mjölk eller vatten till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Häll över vätskan och olja, rör ut jästen. Tillsätt morötter, salt, sirap, solrosfrön och nästan allt mjöl. Spara lite dinkelmjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt, ca 30 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Platta ut den i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakpapper. Skär degen med en mjölad kniv i 28 bitar. Jäs under bakduk i ca 30 min.

3. Pensla degen med uppvispad äggvita, strö över solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

 

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:
Annons