Skaldjurspaj med sting

Skaldjurspaj med sting
Annons

Skaldjurspaj med sting

Skaldjurspaj med sting

6–8 små pajer eller 1 stor paj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g oskalade räkor
1 burk musslor, ca 200 g
2 salladslökar
Äggstanning:
1 röd chilifrukt
3 ägg
200 g kesella
1 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller parmesanost
1 ½ tsk chipotlepasta
3 msk finhackad dill
1 lime, rivet skal
1 tsk salt
Garnering:
räkor, se punkt 3
1 lime
dill
½ röd chilifrukt
Tillbehör:
sallad

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylen, ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i 6–8 smorda portionsformar som är ca 10 cm i diameter eller i en stor smord pajform som är ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna.
3. Fyllning: Skala räkorna. Spara hälften av räkorna till garnering. Låt musslorna rinna av. Ansa och strimla salladslöken riktigt tunt.
4. Äggstanning: Kärna ur och finhacka chilin. Vispa samman ägg, kesella, ost, chili, chipotlepasta, dill, limeskal och salt. Rör ner räkor, musslor och salladslök.
5. Fördela äggstanningen i paj skalen. Grädda strax under mitten i ugnen, 20–25 minuter för små pajer och 35–40 minuter för en stor paj.
6. Vid servering: Garnera med räkor, limeklyftor, dill och urkärnad och skivad chili. Servera med en sallad till.

Annons

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons