Skånsk äggakaga med lingon och bacon recept

Skånsk äggakaga med lingon och bacon recept
Skäm bort dig själv med god mat! Med enkla medel kan du laga härliga rätter som har det där lilla extra. Testa skånsk äggakaga med knaperstekt bacon!
Annons
Skånsk äggakaga
Snabbt och lätt fixar du god mat till dig själv! Foto: Pontus Ferneman

Skånsk äggakaga med bacon

Hemligheten i en riktigt god äggakaga är sockret, det lärde sig receptmakaren och matredaktören Britt Mari Granath vid ett besök på Kulturens Östarp utanför Lund. Sedan dess gör hon aldrig äggakaga utan socker. Men det går såklart att utesluta.

Annons

4 portioner
4 stora ägg
2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
smör till stekning
Tillbehör:
280 g bacon eller efter tycke och smak
rårörda lingon eller lingonsylt
Garnering:
gräslök

1. Vispa ägg, mjöl, mjölk, salt och socker till en jämn smet.
2. Värm ett stekjärn, på högsta värme och lägg i en klick smör. När smöret är nötbrunt häller du i smeten och sänker värmen till hälften.
3. Rör sakta i smeten med en träslev och lossa sjok från botten så att det brynta hamnar mitt i smeten (som blir mer och mer marmorerad). Låt kanterna vara, de ska bli stöd.
4. När smeten är krämig över hela ytan trycker du in kanterna mot mitten.
5. Vänd upp äggakagan på ett vattensköljt grytlock. Höj värmen igen och lägg en smörklick i stekpannan. Låt äggakagan glida ner i pannan igen. Stek ytterligare någon minut.
6. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
7. Strö över klippt gräslök och servera äggakagan med bacon och lingon.

Recept: Britt-Marie Granath/Hemmets.se

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons