Smarriga ostgratinerade färsbiffar

Färsbiffar med Ajvar relish
Vad ska vi äta till middag? Testa vårt recept, det är lättlagat men festligt.
Annons

Färsbiffar med Ajvar relish

Ajvar relish ger en pikant smak åt biffarna.

4 personer

500 g köttfärs valfri sort
1/2 finhackad eller riven
gul lök
1 äggula
3 msk ajvar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2–3 msk smör eller margarin
2 tärnade tomater
1/2 mozzarellaboll, tärnad
3 msk grovt hackad basilika
1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottensost

Annons

Ugnsrostade rotfrukter:
2 sötpotatisar
4 fasta potatisar
3 morötter
2 palsternackor
2 msk olivolja
3 msk finhackad persilja

Annons

Ajvarsås:
3 dl crème fraiche
1/2 dl ajvar relish

Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela rotfrukterna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över persilja och rör om så att allt blandas. Rosta i ugnens mitt i ca 30 minuter.

Färsbiffar: Sätt ugnen på 250 grader. Blanda färsen med lök, ajvar och äggula. Krydda med salt och peppar. Forma 8 biffar och stek dem i smör ca 3–4 minuter på vardera sida.

Rör ihop tomater, mozzarella, riven ost och hackad basilika. Lägg biffarna i en ugnsform och strö över tomatblandningen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 4–5 minuter tills osten har smält.

Annons

Servera tillsammans med crème fraiche blandat med ajvar relish.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons