Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta med räkor
Ulrika Davidsson bjuder på smörgåstårta som även glutenintoleranta kan njuta av. Fylld med leverpastej, ägghack och skinkröra är den både smakrik och krämig. På topp samsas räkor, rökt lax och massor av grönt. Kaloriberäknat recept.
Annons
Glutenfri smörgåstårta med lax och räkor.
Smörgåstårtan är en fest även för ögat. Foto: Malte Danielsson

Smörgåstårta – recept

12 port
Tid: 1 tim 15 min
611 kcal per port

Botten:

12 ägg

1 tsk salt

400 g philadelphiaost

2 msk psylliumhusk (skalet från psylliumfrön)

1 1/2 dl linfrön

1 tsk bakpulver

Fyllning 1 – leverpastej med remoulad:

Annons

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 dl hackad picklesgurka

1 msk kapris

2 tsk curry

1 msk dijonsenap

1 tsk flytande honung

salt

svartpeppar

150 g leverpastej

Fyllning 2 – ägghack:

4 ägg

1 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

2 msk hackad dill

1 dl strimlad purjolök

salt, svartpeppar

Fyllning 3 – skinkröra:

Annons

1 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

150 g hackad skinka

2 msk gräslök

salt
svartpeppar

Topping och garnering:

salladsblad, färska räkor, rökt lax, rökt skinka, ostskivor, kokt ägg, strimlade sockerärter, rädisor, cocktailtomater, gröna ärter, dillkvistar och gurkskivor.

Gör så här

1. Separera gulor från vitor. Vispa vitorna styva med en nypa salt.

2. Vispa gulorna fluffiga och krämiga i en annan bunke. Tillsätt resten av saltet, philadelphiaost och psylliumhusk och vispa till en jämn smet.

3. Tillsätt linfröna samt bakpulver i ostsmeten. Vänd sedan försiktigt ner vitorna. Låt smeten vila, ca 10 min.

Annons

4. Bred ut smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 200°, ca 25 min eller tills bottnarna är gyllenbruna. Ta ut plåtarna, låt svalna. Dela varje botten i två bitar.

5. Blanda alla ingredienser till respektive fyllning i tre olika skålar.

6. Lägg en botten på ett uppläggningsfat. Fördela hälften av leverpastejfyllningen över, lägg på salladsblad. Lägg på en botten. Fördela äggblandningen över, lägg på nästa botten. Lägg på skinkröran och lite sallad över. Lägg på den sista bottnen.

7. Bred på resten av pastejblandningen. Toppa med sallad, räkor, lax, skinka, ost, ägg, sockerärter, rädisor, tomater, ärter, dill och gurka.

Av Ulrika Davidsson
Foto: Malte Danielsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons