Snabbfixad trerättersmeny med fläskfilé – recept

Snabbfixad trerättersmeny med fläskfilé - recept
Smakrik svampsoppa inleder, fräsch fläskfilé med grönsaker följer. Och den läckra desserten – äppeltarteletter med glass! Hela menyn är klar på drygt en timme med lite planering.
Annons
Suverän trerättersmeny med krämig svampsoppa, fläskfilé och dessert med äppeltarteletter.
Härlig meny med svampsoppa, fläskfilé och äppeldessert. Foto: Olof Abrahamsson

Trerättersmeny med fläskfilé – recept

Förrätt Krämig svampsoppa – recept
4 portioner
25 minuter

Ingredienser
ca 1 liter färsk blandad svamp eller champinjoner, 360 g
smör till stekning
salt, peppar
2 dl torrt vitt vin
1 msk grov senap
3 dl grönsaksbuljong
3 dl kokbar grädde
1 knippe hackad timjan

Annons

Smördegsstänger
resterande smördeg från
desserten
ägg till pensling
1 dl riven ost

Garnering
brynta kantareller eller
valfri svamp

Gör så här
1. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek den i torr panna tills all vätska försvunnit. Tillsätt smör och stek ytterligare i några minuter, salta och peppra. Tillsätt vin, senap, buljong och puttra samman tills allt mjuknat. Mixa svampröran slät med stavmixer.
2. Tillsätt grädde och timjan. Sjud i ca 10 minuter. Smaka ev av med mer kryddor.
3. Sätt ugnen på 225°. Skär och snurra smördegen i jämna bitar. Pensla med uppvispat ägg och strö över ost.
4. Grädda stängerna i 10–12 minuter eller tills de puffat upp och fått fin färg.

Annons

Varmrätt Fläskfilé med grönsaker – recept

4 portioner
40 minuter

Ingredienser
600 g fläskfilé
salt och vitlökspeppar
smör till stekning

Höstgrönsaker
1 rödlök
2 morötter
2–3 små palsternackor
ca 600 g små delipotatis
2–3 färska rödbetor
50 g salami i tunna skivor
valfri olja
ca 1 tsk örtkrydda Provencal

Sås
valfri smaksatt crème fraiche

Gör så här
1. Putsa fläskfilén och krydda den väl. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala lök, morötter och palsternackor. Skrubba potatis och rödbetor. Klyfta löken och skiva morötterna i grova bitar. Dela palsternackorna på längden och dela stora potatisar. Skär rödbetorna i klyftor.
3. Lägg rödbetorna i ett separat hörn på en bakpappersklädd plåt eftersom de färgar. Lägg resten runt om. Ringla över olja, strö över salt (gärna flingsalt), peppar och örtkrydda. Blanda lätt. Ugnsrosta potatis och grönsaker i 25–30 minuter, när det återstår ca 10 minuter läggs salamin på.
4. Bryn filén runt om i smör och låt eftersteka på svag värme under lock tills innertemperatur är 68–70°. Låt fläskfilén vila inlindad i bak- plåtspapper i minst 10 min innan den skivas. Servera fläskfilén med rostade grönsaker och crème fraiche.

Annons

Dessert Äppeltarteletter med glass – recept
4 portioner
20 minuter

Ingredienser
2 äpplen, inte allt för hårda
250 g kyld smördeg (resterande används till förrättens ostpinnar)
75 g riven mandelmassa
1 äggula, spara äggvitan till pensling
1 msk strösocker
ca 1 1/2 msk smält smör
strösocker

Tillbehör
vaniljglass

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur äpplena, skär i tunna klyftor.
2. Rulla ut smördegen. Ta med mått ut 4 rundlar ca 12 cm dia- meter och vik upp kanterna. Nagga i mitten.
3. Blanda mandelmassa, äggula och socker. Fördela smeten i formarna, lägg äppelklyftor i varje rundel. Pensla på smält smör och strö över ett tunt lager socker.
4. Pensla runt om med äggvitan och grädda i 10–15 minuter tills degen fått fin färg och äpplena mjuknat. Servera med vaniljglass.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons