Sockerfri mördegskaka med hallonkräm

Sockerfri mördegskaka med hallonkräm
En underbar kaka med gott strössel av nötter och frön, där vi bytt ut traditionellt socker mot Stevia!
Annons
Fri från socker men söt ändå!

Recept: Sockerfri mördegskaka med hallonkräm

Portioner: 14 bitar

Hallonkräm

  • 400 g frysta hallon
  • 3 msk Stevia
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk blå vallmofrön
  • saften av ½ citron
  • finrivet skal av 1 citron

Mördeg

Annons
  • 225 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • ½ dl Stevia
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 ägg

Nöt- & fröströssel

  • 75 g smör
  • 2 dl havregryn
  • ½ dl hasselnötter, rostade och finhackade
  • ½ dl solrosfrön
  • 2–3 msk Stevia

Servering

  • 6 dl vispad grädde

Så här bakar du sockerfri mördegskaka med hallonkräm:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hallonkräm: Koka försiktigt upp de frysta hallonen i en kastrull, tillsätt Stevia, rör om. Rör ut potatismjöl och vatten i ett glas och rör ner bland hallonen till en kräm, tillsätt vallmo- frön, citronsaft och -skal. Ta från plattan, låt svalna.
  3. Mördeg: Ta fram en matberedare och mixa hastigt ihop smör, vetemjöl, Stevia, bakpulver och ägg till en fast deg.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, 30×40 cm, och smörj.
  5. Tryck ut mördegen jämnt i formens botten, bred på hallonkrämen.
  6. Strössel: Smält smöret i en kastrull, rör ner havregryn, hasselnötter, solrosfrön och Stevia.
  7. Strö strösslet över hallonkrämen och grädda kakan i mitten av ugnen tills strössel och mördeg fått färg, 20–25 minuter.
  8. Vid servering: Skär kakan i önskat stora bitar och servera med vispad grädde.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons