Sommarlöksill & lime- och myntasill

Sommarlöksill  & lime- och myntasill
Två smarriga sillinläggningar till midsommar: Sommarlöksill och lime- och myntasill!
Annons

Sommarlöksill
6 personer
2 burkar inläggningssill à 420 g
1/2 purjolök, gärna lite av det gröna
1 rödlök
1/2 gul lök
1/2 dl finhackad dill
2 lagerblad
Lag:
2 dl ättiksprit, 12 %
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk krossade kryddpepparkorn
6 svartpepparkorn
Garnering:
dill
rödlök

Annons

1. Lag: Koka upp ättiksprit, vatten, socker och pepparkorn i en kastrull. Låt lagen svalna.
2. Skölj sillen och skär den i sneda bitar, ca 1½ cm breda. Ansa och skiva purjolöken. Skala och skiva löken.
3. Varva sill, purjolök, rödlök, gul lök och dill i en skål eller burk. Lägg i lagerblad. Häll på lagen och låt burken stå i kylen, minst 1 dygn.
4. Vid servering: Garnera med dill och lite rödlök.

Lime- och myntasill
Lime och mynta är goda smaker tillsammans, som här får ett spännande sting av rosépeppar.
6 personer
1 burk inläggningssill à 420 g
11/2 lime
ca 1 dl färska myntablad
Lag:
1 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit, 12 %
11/2 dl vatten
4 svartpepparkorn
4 rosépepparkorn
Garnering:
färsk mynta
lime

1. Lag: Koka upp socker, ättika, vatten och pepparkorn i en kastrull. Koka tills sockret har lösts upp. Låt lagen kallna.
2. Skölj sillen och låt den rinna av. Skär sillen i sneda bitar, ca 1 cm breda. Tvätta limen och skär den i skivor. Ansa myntan.
3. Varva sill, lime och mynta i en skål eller burk. Häll på lagen. Låt vila i kylen, minst 1 dygn.
4. Vid servering: Garnera med mynta och klyftad eller skivad lime.

 

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Olof Abrahamsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons