Söta små rosenbullar

Söta små rosenbullar
Söta småbullar som ser ut som rosor och smakar mandelmassa och kardemumma. Det är svårt att inte ta en till – och sen en till.
Annons
Rosenbullar i korg
Smarriga små bullar med smak av kardemumma och mandelmassa. Foto: Olof Abrahamsson

Recept Rosenbullar

22 st
1 tim 30 min– 2 tim

Ingredienser:
40 g jäst
2 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
3 krm salt
100 g mjukt smör
7–8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g riven mandelmassa
ca 75 g mjukt smör
1 tsk stött kardemumma
2 msk socker
ägg till pensling
florsocker att sikta över

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°, lös upp jästen med lite av mjölken och tillsätt resten. Rör ner ägg, socker och salt.

Annons

2. Nyp ihop smöret med ca 6 dl vetemjöl, tillsätt degvätskan och arbeta in mjöl lite efterhand tills det blir en smidig men ej för fast deg. Jäs degen övertäckt till nästan dubbel storlek (30–40 min).

3. Blanda ihop fyllningen. Knåda samman degen lätt. Forma en rulle, dela i bitar och kavla ut varje del till en rund platta, ca 11 cm i diam. Fördela en klick fyllning i mitten, gör sedan fyra snitt in mot mitten, nästan till fyllningen. Vik upp en flik i taget omlott och sätt i stadiga formar som en ”ros”.

4. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under duk tills degen reser sig igen efter lätt tryck (30–40 min).

5. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°, 5–8 min, tills de fått vacker färg och känns lätta. Sikta över florsocker.

Krämigt goda bullar. Foto: Olof Abrahamsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons