Sotad lax med citron-hollandaise

Sotad lax med citron-hollandaise
Saftiga små laxbitar med en syrlig hollandaise med citron som smälter i munnen…
Annons
Små munsbitar med lax och hollandaise.

Recept: Sotad lax med citron- hollandaise

Portioner: 6 pers
Tid: 30 min

  • 300 g kallrökt lax i hel bit
  • 1 tsk torkade dillfrön
  • 1 tsk torkade fänkålsfrön
  • 1 tsk rött paprikapulver
  • ½ msk rapsolja

Citronhollandaise

Annons
Annons
  • 75 g osaltat smör
  • 2 äggulor
  • ½ citron, saft och finrivet skal
  • salt och vitpeppar

Garnering

  • 40 g laxrom
  • ev lite hackad dill

Såhär lagar du sotad lax med citron-hollandaise:

  1. Ta bort eventuellt skinn och skär laxen i två längder. Blanda dillfrön och fänkålsfrön med paprikapulver och rulla laxen i kryddblandningen.
  2. Bryn snabbt alla sidor på laxen i en stekpanna i olja på medelhög värme. Kryddblandningen kommer att ge ett mörkt, sotat utseende på laxen. Skär 12 små bitar när den kallnat.
  3. Citronhollandaise: Smält smöret på svag värme utan att det bryns, och separera gulorna från vitorna.
  4. Vispa upp äggulor, citronsaft och -skal i en skål över varmt vattenbad. Tillsätt det varma smöret i en fin stråle under kraftig vispning för hand. Undvik bottensatsen från smöret. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Servera laxen med hollandaise, rom och eventuellt hackad dill på toppen.

Tips! Köp färdig hollandaisesås och smaksätt själv med rivet skal från citron!

Annons

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons