Krämigt god sparris- och baconpaj

Sparrispaj med bacon
Imponera med en vacker sparrspaj! Baconet som gömmer sig i fyllningen ger pajen en extra kick med sin sälta. Så lättlagad och så god!
Annons
Sparrispaj med bacon
Lök, bacon och sparris är en god smakkombination i en krämig paj. Foto: Anders Norrsell

Recept sparrispaj med bacon

4 port

Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
200 g grön sparris
140 g tärnat el strimlat bacon
1 gul lök
3+1 ägg
3 dl vispgrädde
150 g riven ost
salt och peppar
1 knippe dill

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg, lägg kallt 30 min.

2. Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform med den.

3. Fyllning: Bryt av den nedersta biten på sparrisen och koka sedan sparrisen några min i lättsaltat vatten. Stek baconet, låt rinna av på hushållspapper. Skala och hacka löken, stek den glansig i fettet från baconet.

4. Vispa 3 ägg, grädde och ost. Tillsätt lök och bacon. Salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet.

5. Kavla ut resten av degen, skär ut löv och fäst på kanten av pajen med hjälp av lite uppvispat ägg. Grädda i ca 10 min, lägg sedan på sparrisarna som en bukett och grädda i ytterligare 20 min. Strö över dillkvistar.

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons