Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mästerkocken Catarina König vann Sveriges Mästerkock

11 apr, 2016 
AvSOFIA GERHOLM
Catarina König poserar framför en bakgrund med köksmaterial.
Hemma lagar vinnaren av Sveriges mästerkock, Catarina König gärna trerättersmeny varje helg. Men det behöver inte vara svårt alls.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Namn: Catarina König.

Bor: I villa i Uppsala.

Familj: Maken Anders och barnen Julius och Filippa.

Arbete: Driver en klädbutik.

Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock 2016 i TV4, samt den egna kokboken Varje dag är en fest.

Grattis till vinsten! Hur känns det?

Helt galet! Jätteroligt!

Var kommer ditt matlagningsintresse ifrån?Det är mamma som planterat fröet, hon har alltid stått i köket. Det blev en samlingsplats för familjen, och jag har alltid fått vara med. Precis som mina barn får vara med och hjälpa mig i köket. De gillar att smaka, känna och prova. Min pappa jobbar i resebranschen, så vi har alltid rest mycket. Det har gett många influenser från världens kök till min egen matlagning.

Vad var roligast att med att vara med Sveriges Mästerkock?

Hela upplevelsen har varit fantastisk, att få träffa alla människor. Och att få visa vad jag går för i köket – det var en bekräftelse!

Annons

Fick du lära dig något nytt om matlagning i tv-programmet?

I Tokyo fick vi lära oss mycket som var nytt för mig, och det satte nog oss alla på prov. I japansk matlagning använder de ju andra ingredienser, till exempel var yuzu-soja nytt för mig, och jag hade aldrig gjort misosoppa förut.

Programmet spelas ju in i förväg. Var det svårt att hålla segern hemlig så länge?

Nej, inte ett dugg. När en del vänner har sagt ”Du kommer bergis vinna!” så har jag bara svarat: ”Det hade varit skitkul!”

Vad är din egen favoritmat?

Jag gillar verkligen asiatiskt eftersom det är kryddstarkt, eller när man blandar olika kök, som till exempel en amerikansk köttbit ihop med asiatiska smaker.

Vad är det svåraste du lagat?

Mina queneller i finalen av Sveriges Mästerkock. Det är inget jag brukar göra hemma direkt. Men jag tänkte jag måste göra något speciellt för att vinna.

Annons

Vad går hem mest i familjen?

Barnen är lättflörtade. Men mixtrar jag för mycket så tycker de bara att det är konstigt. Just nu älskar de min hemgjorda tacopaj med kyckling- eller nötfärs, spiskummin, paprika och andra typiska tacokryddor, och mycket ost.

Fem saker du alltid har i kylen?

Äkta smör, grädde, vitlök, färska örtkryddor och ingefära – för det kan sätta smak på mycket och är även bra att tugga på om man är förkyld.

Baka Catarina Königs vinnartårta

Passionsfrukt, hallon och vit choklad i en ljuvlig kombination. Här bjuder Sveriges mästerkock Catarina König på receptet på sin omtyckta finaltårta!

• 1 tårta, 10 bitar • 2 ½ tim

Citrontårtbotten

1 dl vetemjöl special

1 tsk bakpulver

1 dl potatismjöl

½–1 krm vaniljpulver

Annons

4 ägg

2 dl strösockerrivet skal från 1 citron

Passionscurd

7 passionsfrukter

¾ dl strösocker

1 citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva

1 ägg + 2 äggulor

1 msk majsstärkelse

50 g smör

Hallonmousse

3 gelatinblad

2 ½ dl hallon, gärna frysta (250 g)

¾ dl florsocker

100 g färskost, t.ex. Philadelphia

2 dl vispad grädde

Vit chokladfrosting

200 g vit choklad

250–300 g rumstempererat smör

4 dl florsocker

300 g färskost, t.ex. Philadelphia

1–2 krm röd karamellfärg

Dekoration

vita sockerpärlor

rosa sockerpärlor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. (Inte varmluft.) Smöra och mjöla två springformar, ca 20 cm i diameter. Pudra lite vaniljsocker i botten på båda formarna.

Citrontårtbotten

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl med en gaffel i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjöl- blandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formarna, ställ in i ugnen och grädda i 25–35 minuter. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Prova sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna något, och stjälp sedan upp bottnarna på ett fat.

Annons

Passionscurd

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Annons

Vit chokladfrosting

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting rosa med lite röd karamellfärg.

Montera tårtan

Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar med en lång kniv, typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna. Lägg uten första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passions-curden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten. Känn efter på tårtan att den känns helt jämn. Täck tårtan med ett jämnt lager av den gulvita frostingen med en tårtspatel. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.Fyll en sprits med rosa och en sprits med gulvit frosting. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att garnera med vita sockerpärlor och rosa mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Tips!

För att göra rosor, använd en tyll med invikta kanter. Var stadig på handen, släpp inte, och spritsa som en ros. Börja i mitten, dra uppåt, för åt sidan och forma en cirkel. När rosen är färdig, ta bort trycket från spritsen och bara följ med i rörelsen. Det är viktigt att smöret är rumstempererat i frostingen.

Recept: Catarina König

Bild: Frida Wismar

Annons