Suverän julsill – klart på en kvart – recept

Suverän julsill – klart på en kvart – recept
Lägg in egen sill – klart på ett kick! Dessutom väldigt enkelt och supersmarrigt. Prova någon av våra tre sorter – eller varför inte alla!
Annons
Örtsill med tomat, löksill med lingon och sill med pepparrotsröra – snabbgjort och gott.
Triss i julsill! Snabbfixat och supergott! Foto: Olof Abrahamsson

Löksill med lingon – recept

8 bufféportioner
15 minuter

Ingredienser
1–1 1/2 förpackning 5-minuterssill (420 g varav 215 g sill)

Lag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit, 12 %
2 tsk kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 liten rödlök
1/4 finstrimlad purjolök
3/4 dl lingon

Annons

Garnering
lingon
ev skivad rödlök

Gör så här
1. Skiva sillen om det är hela filéer.
2. Koka upp lagen med lätt krossade kryddor och lagerblad. Låt kallna. Eller blanda lagen kall och rör tills allt socker är löst. Dela rödlöken och hacka den ena halvan. Varva rödlök, purjolök, lingon, sill och lag i en burk.
3. Skiva ev den andra rödlökshalvan tunt. Garnera med lökskivorna och lingon vid servering.

Annons

 

Örtsill med tomat

8 bufféportioner
15 minuter

Ingredienser
1 förpackning 5-min sill (420 g varav 215 g sill)
1 kruka hackad basilika
1 knippe hackad dill
1/2 hackad gul lök
2–3 tsk pressad citronsaft
2 dl crème fraiche
ca 3 msk tomatpuré
2–3 msk ketchup
salt och peppar

Gör så här
1. Skiva sillen om den är hel.
2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen. Låt mogna en stund innan servering.

Vill du variera smaken?
Riv i 1 klyfta vitlök eller hacka ner 1/2 röd pepparfrukt. Eller prova båda!

 

Sill med pepparrots- röra & picklad lök

8 bufféportioner
15 minuter

Annons

Ingredienser
1 förpackning 5-min sill (420 g varav 215 g sill)
100 g färskost av Philadelphiatyp
45 g riven pepparrot i burk
2 dl crème fraiche
1 rödlök
1 knippe gräslök
3–4 skivor kavring (gärna några dygn gammalt)
smör till stekning
salt och peppar

Lag
1 msk ättikssprit, 12 %
2 msk socker
3 msk vatten

Gör så här
1. Skiva sillen om den är hel.
2. Blanda färskost, pepparrot med crème fraiche. Finhacka 1/2 rödlök och gräslöken (spara lite till garnering) och rör i.
3. Skiva resterande lökhalva tunt. Blanda lagen och rör tills sockret löst sig. Lägg i rödlöksskivorna.
4. Skär av de grova kanterna på brödet och riv till smulor. Stek smulorna knapriga i en klick smör. Krydda med en aning salt och peppar. Låt svalna på bakplåtspapper.
5. Varva pepparrotsröra med sill och kavringsmulor i en eller flera skålar. Toppa med avrunnen, picklad rödlök. Garnera med gräslök.

Pst…
1 nypa socker i pepparrots- röran rundar av smaken

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons