Svampgratinerade biffar med rostade rotfrukter

Ost och svampgratinerade köttfärsbiffar
Saftiga biffar gömmer sig i den smakrika svampstuvningen. En perfekt rätt som kan förberedas och gratinernas inför servering senare.
Annons

Ost och svampgratinerade köttfärsbiffar

4 personer
1/2 dl ströbröd
3/4 dl vatten
500 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Svampstuvning:
200 g champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven lagrad ost

Annons

Garnering:
Kryddgrönt, vi valde timjan

Tillbehör:
Rostade rotfrukter och kokta grönsaker

Sätt ugnen på 250°

Blanda ströbröd och vatten i en skål, låt svälla i ca 5 minuter. Tillsätt färs, ägg, salt och peppar. Blanda till en fast färs.

Forma åtta biffar, skölj händerna med vatten emellanåt så går det lättare.

Hetta upp matfett i en stekpanna, stek biffarna ca 3 minuter på varje sida och lägg vart efter i en smord ugnsfast form.

Svampstuvning: Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Hetta upp matfett i en kastrull och fräs svampen tills den fått färg och vätskan kokat in. Sikta över mjöl, rör om och späd med grädde, lite i taget under omrörning.
Låt stuvningen sjuda ca 10 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Häll stuvningen över biffarna. Strö över riven ost, gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills gratängen har fått fin färg.  Garnera med kryddgrönt och servera med rostade rotfrukter och kokta grönsaker.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons