Tareq Taylors kryddiga köttbullar

Tareq Taylors köttbullar – recept
Tareq Taylors kryddiga köttbullar äts tillsammans med inlagda betor på tapasvis på julbordet.
Annons
Tareq Taylors köttbullar
Tareq Taylors köttbullar. Foto: Pressbild

Tareq Taylors kryddiga köttbullar med inlagda betor – recept

Cirka 40 st köttbullar

500 g fläskfärs
2 gula lökar
2 ägg
2 dl skorpmjöl
2 dl mjölk
2-3 tsk salt
3-4 msk smör
1 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad svartpeppar
Inlagda rödbetor

Annons

Ugn 150°

Gör så här

Köttbullarna:
1. Skala och hacka löken fint. Blanda lök, ägg, skorpmjöl och salt i en stor skål. Låt blandningen stå och svälla i två minuter. Tillsätt färsen och blanda med händerna till jämn konsistens.
2. Fukta händerna med lite kallt vatten och forma färsen till små fina köttbullar.
3. Lägg köttbullarna på en smord ugnsplåt och förstek i ugnen i cirka 10 min.
4. Hetta upp smöret med kryddpeppar och svartpeppar i en stekpanna. Stek köttbullarna klara och gyllenbruna i kryddsmöret.
5. Varva köttbullarna med skivor av inlagda rödbetor på tandpetare.

Annons

Inlagda rödbetor:
1. Koka 500 g små rödbetor (3-4 cm i diameter) i rikligt med vatten tills de är mjuka, cirka 30 min.
2. Spola rödbetorna i kallt i vatten cirka 3 min och skala dem. Skär sedan rödbetorna i centimetertjocka skivor.
3. Koka upp 2 dl vitvinsvinäger, 4 dl vatten, 2 dl strösocker och 10 lagerblad. Slå lagen över rödbetorna. Låt rödbetorna ligga och dra i lagen i minst 30 min.

Tareq Taylor är en svensk krögare, TV-kock och kokboksförfattare. 2017 vann han Kockarnas kamp i TV4 och i dag är han aktuell med sin senaste bok Mat på en plåt.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons