Festlig tårta med lime och vit choklad

Festlig tårta med lime och vit choklad
Recept på en elegant och lättbakad tårta! Den läckra festtårtan får härlig smak av vit choklad, mandellikör och lime.
Annons

 

tarta-med-vit-choklad-och-likor-recept
En kräm av vit choklad med smak av lime täcker in vår goda festtårta med len chokladmoussefyllning.

Tårta med vit choklad och likör – recept

Prova vårt recept på en underbar tårta med smak av vit choklad, lime och mandellikör. Perfekt till såväl Valborgsfesten som studentskivan och alla andra tillfällen då du vill festa till det lite extra.

Annons

• 16–20 port • 1 tim 45 min

Tårtbotten
6 ägg
5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
7 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g smör
2 dl mjölk
ca ½ dl mandellikör, t ex Amaretto

Chokladmoussefyllning
300 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Frosting
150 g vit choklad
400 g färskost, t ex philadelphiaost
1 dl florsocker
saft av 1 lime

Garnering
12 runda vita chokladpraliner, t ex Lindts
12 små maränger
15 ”snöbollar”, Karamellkungens lösgodis
2 msk vitt och silvrigt strössel

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt väl. Vänd ner det i äggsmeten.
3. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. När smöret slutat bubbla, har en gyllenbrun färg samt doftar kola är det färdigt. Låt det svalna något. Tillsätt smöret i smeten och blanda väl. Tillsätt mjölken och blanda till jämn konsistens.
4. Smöra och bröa två springformar och fördela smeten jämnt i formarna. Grädda formarna, en i taget, i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
5. Chokladmousse: Smält chokladen över varmt vattenbad eller i mikron, låt svalna – men inte stelna. Blanda med ägggulorna. Vispa grädden fast. Blanda den, lite i taget, med chokladmassan. Rör noga mellan varje tillsats så att moussen blir helt slät.
6. Frosting: Smält chokladen över varmt vattenbad eller i mikron. Vispa med en elvisp ihop färskost, florsocker och limesaft i en bunke. Tillsätt chokladen och vispa snabbt ihop till en fluffig men fast kräm. Låt stå i kylen tills det är dags för montering.
7. Montering: Dela varje botten i två. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och pensla med lite av mandellikören. Bre på lite av chokladmoussen, varva sedan bottnar, likör och mousse, avsluta med en botten. Bre frosting över tårtan och spritsa resten på kanten av tårtan. Dekorera med godis och strössel.

Av Maja Rehwin
Bild: Christina Uhlin

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons