Tomat och briepaj

paj med brie
Det är alltid rätt med paj – till lunch, middag och buffé.
Annons

paj med brie

Paj som du kan äta både varm och kall. Garnera med färsk basilika och servera sallad, bröd och en kall sås till.

4 personer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Recept: Välj ett nyttigare alternativ – fullkornspajdeg >>

Annons

Fyllning:
2 1/2 dl riven Väster­bottensost
15 körsbärstomater i olika färger
150 g brieost

Stanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk finhackad basilika

Blanda samman mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en boll. Svep in i plastfilm, låt vila i kylen ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i ugnens mitt.

Halvera tomaterna. Dela brieosten i mindre bitar. Fördela den rivna osten tillsammans med tomaterna i det förgräddade pajskalet. Lägg brieosten i pajskalet. Vispa samman stanningen, häll den över pajfyllningen.

Grädda i ugnens mitt ca 40–45 minuter eller tills pajen har stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka. Täck över med folie om pajen behöver gräddas mer och har fått nog med färg.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Bjud på ett gott bröd till pajen

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons