Torskgratäng med senap och purjolök

Torskgratäng med senap och purjolök
Nyttigt och gott med fisk! Här är ett riktigt smarrigt recept på torskgratäng med senap och purjolök. Det är lättlagat och blir hur gott som helst!
Annons
Torskgratäng med senap och purjolök – lika gott till vardag som till bjudningen!
Torskgratäng med senap och purjolök – lika gott till vardag som till bjudningen! Foto: Sophie Håkansson

Recept: Torskgratäng med senap och purjolök

Krämigt & gott i en form!

Portioner: 6 personer

Tid: 1 timme

  • 2 torskblock à 400 g, tinade
  • 1 kg mjölig potatis
  • 100 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • ev muskotnöt
  • 1 purjolök
  • 1 dl sötstark grovkornig senap
  • 3 dl crème fraiche
  • ev 1/2 dl riven ost

Till garnering

  • 20 handskalade räkor
  • ev strimlad morot

Så här lagar du torskgratäng med senap och purjolök

  1. Lägg de tinade torskblocken på hushållspapper för att få bort överflödig vätska. Ta ej isär blocken!
  2. Skala potatisen och koka den mjuk. Värm smör och mjölk. Häll av potatisen och vispa snabbt ihop med den varma mjölkblandningen till ett mos. Salta och peppra. Smaksätt eventuellt med 3–4 finriv muskotnöt.
  3. Ansa och skiva purjolöken, ca 1 cm. Ge den ett snabbt uppkok så den blir mjuk, låt rinna av ordentligt. Sätt ugnen på 225°.
  4. Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform, ca 20×30 cm. Lägg fisken i mitten och purjolök runtom.
  5. Rör ihop senap med crème fraiche och häll över fisk och purjolök. Tillaga klart i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Sätt på grilleffekt mot slutet om gratängen behöver lite extra färg. Toppa eventuellt med riven ost mot slutet av gratineringen.
  6. Garnera med räkor och eventuellt strimlade morötter.

Att dricka till den smakrika torskgratängen

Det vita vinet Folklore Albariño, nr 6263, 99 kr, från Rías Baixas i Spanien är lätt och fruktigt med frisk syra och toner av persika och aprikos.

Annons

Dryckestips: Rebecca Hansson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons