Gratinerad falukorv i ugn med ost och bacon

Ugnsbakad falukorv med ost och bacon recept
Laga vårt enkla recept på ugnsbakad falukorv fylld med ost och bacon. Serveras med ett krämigt blomkålsmos och en smakrik tomatröra kryddad med vitlök och persilja. Gott både till vardag och fest!
Annons

Ugnsbakad falukorv med ost och bacon recept
Ugnsbakad falukorv med ost och bacon recept. Foto: Fredrik Ödman

Recept: Ugnsbakad falukorv med ost och bacon

Portioner: 4 pers
Tid: 45 min

  • 1 falukorvsring, ca 700 g
  • 1 gul lök
  • 2–3 msk grov senap
  • 150 g lagrad ost
  • 1 pkt bacon

Tomatröra

  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • ca ½ dl olivolja

Blomkålsstomp

  • 500 g blomkål
  • 50 g smör
  • ½ dl fint skuren gräslök
  • salt och vitpeppar

Så här lagar du ugnsbakad falukorv med ost och bacon

1. Sätt ugnen på 200°. Snitta falukorven med ca 3 cm mellanrum men skär inte igenom. Skala löken och skär i klyftor. Stick ner klyftorna i snitten och pensla sedan korven med senapen. Lägg skivor av osten ovanpå och linda in korven med baconskivor. Lägg korven i en eldfast form.

Annons

Annons

2. Tomatröra: Skär tomaterna i bitar och lägg i en bunke. Skala löken och skär i bitar. Skala vitlöken och finhacka den och persiljan och blanda ner i tomaterna. Smaksätt med salt och peppar och blanda med olivolja.

3. Häll tomatröran i formen, ställ in i ugnen och tillaga i ca 25 minuter.

4. Blomkålsstomp: Plocka ner blomkålen i mindre buketter och koka mjuka i lättsaltat vatten 8–10 minuter. Häll bort vattnet och mosa blom kålen med en potatisstöt. Blanda i smör och gräslök och smaka av med salt och mald vitpeppar.

Av Jan-Erik Hagbohm

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons