Ugnsbakad laxfilé med spenat

Ugnsbakad laxfilé med spenat
Laxfilé och spenat är en otroligt lyckad smakkombination. Varför inte testa ikväll?
Annons

 

Ugnsbakad laxfilé med spenat

4 personer
1/2 purjolök
200 g spenat
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
4 bitar lax à ca 150 g
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin, kan uteslutas
3 msk chilisås eller tomatsås
150 g skalade räkor, ca 500 g oskalad vikt
50 g röd rom, kan uteslutas
1 dl finhackad dill
Garnering:
100 g sockerärter
räkor, se punkt 2
dill
Servering:
ris eller potatis
grönsallad

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ansa och strimla purjolöken. Ansa spenaten. Fräs lök och spenat blankt utan att det tar färg i en stekpanna med smör. Lägg över i en smord ugnsform. Lägg laxfiléerna ovanpå. Krydda med salt och citronpeppar
3. Blanda crème fraiche, vin och chilisås i en kastrull. Utesluter du vinet, ta lite mer crème fraiche och en skvätt vatten. Värm såsen utan att den kokar. Blanda ner räkor (spara några till garnering), rom och dill, och låt allt bli varmt. Häll såsen över laxen. Tillaga mitt i ugnen, ca 15 minuter.
4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten, ca 1 minut.
5. Vid servering: Garnera med halverade sockerärter, räkor och dill. Servera med ris eller potatis och en grönsallad.

Recept:  Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons