Världens godaste pepparkakor

Pepparkakor
Annons

Pepparkakor

100–125 st
3 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1½ msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1½ tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
¾ dl vatten
175 g smör eller margarin
7–7½ dl vetemjöl
½ msk bikarbonat

Annons

Kristyr
3–3½ dl florsocker
1 liten äggvita

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Blanda socker, sirap, kryddor och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Lägg i matfettet och låt det smälta. Låt kallna utan omrörning,

2. Blanda ¾ av mjölet först med bikarbonat och rör sedan ihop det med smeten. Strö lite mjöl ovanpå, resten sparas till utbakningen. Låt vila svalt till nästa dag eller längre.

3. Kavla ut degen (2–3 mm). Ta ut kakor med mått och lägg dem på plåt med bakpapper.

4. Grädda i mitten av ugnen, 5–8 min. Låt svalna.

5. Kristyr: Vispa florsocker och äggvita till en smet. Garnera.

Läs mer

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons