Varmrökt lax med läckra tillbehör

Varmrökt lax med läckra tillbehör
Underbart god varmrökt lax med ugnsstekt färskpotatis och läckra såser. Servera med grillad sparris, ägghalvor och oliver.
Annons

Varmrökt lax med potatis, sparris och ägg.

Varmrökt lax med goda tillbehör. Foto: Lisa Björner

Recept Läcker varmrökt lax med två goda såser

8 port
45 min

Ingredienser:
1 kg varmrökt laxsida med skinn

Ugnsstekt potatis:
1 1/2 kg färskpotatis
2 msk olja
1 tsk salt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
Grillad sparris:
500 g grön sparris
2 msk olja
2 tsk flingsalt

Annons

Tillbehör:
8 ägg
250 g små cocktailtomater
1 rödlök
100 g svarta oliver
sallad
1 citron i klyftor

Ingefärsdressing:
1 msk hackad gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
1 äggula
3/4 dl olivolja

Annons

Mild wasabisås med gurka:
2 dl finhackad gurka
4 dl lätt-crème fraiche
2 krm salt
2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot

Gör så här:

1. Skrubba och dela potatisarna. Blanda dem med olja och lägg på en plåt. Strö över salt, peppar och paprikapulver. Sätt in i ugnen i 225° i 40 min.
2. Skär bort eller bryt av det grova nederst på sparrisen, dela dem som är tjocka. Blanda alla med olja, grilla till fin färg. Salta.
3. Lägg äggen i kallt vatten, koka dem i 9 min. Skölj dem kalla, skala och dela dem och tomaterna. Skiva löken.
4. Mixa dressingen med en stavmixer. Dela gurkan, ta bort kärnhuset. Skär bitarna mycket smått och blanda wasabisåsen.
5. Värm gärna fisken 10 min i ugnen på 225°. Lägg upp tillbehören i grupper, servera fisken med två såser, eller häll dressingen över potatisen vid serveringen. Garnera fisken med örter eller rödbetsgroddar och citronklyftor.

cheesecake med lax
Den somriga cheesecaken med lax lagar du utan ugn.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons