Apelsinknutar med choklad och glasyr

vetebullar-med-apelsin-och-choklad-recept
Finns det något godare än vetebröd till kaffet? Testa dessa ljuvliga chokladfyllda bullar med apelsin och glasyr på toppen. De kan bli din nya favoritbullar.
Annons
vetebullar-med-apelsin-och-choklad-recept
Dessa vetebullar med apelsin och choklad är ljuvligt goda.

Vetebullar med apelsin och choklad – recept

Apelsin och choklad är oemotståndlig god kombination. Dessa lättbakade bullar har apelsin i degen, chokladfyllning och glasyr på toppen. Klassiskt vetebröd som är gott att bjuda på till kaffet.

Annons

ca 16 st

25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk
finrivet skal av ½ apelsin
½ dl färskpressad apelsinsaft
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 äggula
3 msk socker
¼ tsk salt
6–6 ½ dl vetemjöl

fyllning
2 msk vispgrädde
50 g mörk choklad
2 msk smör eller margarin
1 äggvita
1 msk kakao
2 msk rörsocker
2 msk vetemjöl
finrivet skal av ½ apelsin

pensling
1 ägg

servering
1 dl florsocker
2 tsk färskpressad apelsinsaft
1 tsk finrivet apelsinskal
eventuellt nålfina apelsinskalsstrimlor

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk, finrivet apelsinskal och -saft. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt äggula, socker och salt. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt degen vila i ca 30 minuter.
3. Fyllning: Ge grädden ett uppkok och dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen, som bryts i mindre bitar, och matfettet. Rör om tills allt har smält.
4. Tillsätt resterande ingredienser i chokladsåsen och rör den slät. Låt stå kylskåpskallt en kort stund att stelna till bredbar konsistens.
5. Sätt ugnen på 225º. Arbeta samman degen lätt. Kavla ut den ca 25×60 centimeter stor. Bre ut fyllningen över 2/3 av degen. Vik degen i ett treslag med början från sidan utan fyllning.
6. Sporra degplattan i remsor som tvinnas till knutar. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Pensla dem med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
7. Servering: Blanda samman florsocker och färskpressad apelsinsaft till en slät glasyr. Smaksätt med finrivet apelsinskal och ringla glasyren över bullarna. Garnera eventuellt med några nålfina apelsinskalsstrimlor.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons